Приручник „Животна средина у процесу придруживања Европској унији”

На скуповима посвећеним заштити животне средине и/или европским интеграцијама, као и посредством медија када су ове теме у питању, увек се истиче да ће Поглавље 27 – Животна средина и климатске промене, за Србију бити једно од најтежих, најкомплекснијих и најскупљих.

Као учесници већине тих састанака и радећи са политичарима, представницима институција и цивилним сектором, схватили смо је област животне средине током преговарачког процеса једна велика непознаница изузев за директно укључене у процес.

Желећи да приближимо ову област, на првом месту онима који ће о њој одлучивати, народним посланицима и посланицима, у сарадњи са стручњацима припремили смо Приручник „Животна средина у процесу придруживања Европској унији”. Циљ Приручника је да укратко представи ситуацију и процес преговарања око Поглавља 27, али њихове улоге и могућности као посланика и посланица да се укључе и допринесу бољим решењима. Такође, обрађен је и аспект укључености организација цивилног друштва у доношење одлука у области животне средине.

Приручник је првенствено намењен посланицима и посланицама Народне скупштине Републике Србије, али верујемо да ће користити свима које ова тема интересује и желе да дају свој допринос: људима који се животном средином баве на локалном нивоу, активистима/кињама цивилног сектора, представницима медија, итд.

Велико хвала ауторима који су поделили са нама своје знање и искуство:

Зорану Сретићу, руководиоцу Групе за животну средину, пољопривреду и рурални развој у Канцеларији за европске интеграције Владе Републике Србије, који је детаљно приказао цео процес и ситуацију у области
Милици Војић Марковић, бившој народној посланици и председници Одбора за заштиту животне средине и
Тањи Петровић и Милки Гвозденовић из Младих истраживача које су представиле механизме сарадње ОЦД и институција.
Захваљујући подршци Балканског фонда за демократију, овај Приручник је бесплатан за све којима би могао бити користан и интересантан. Линк за преузимање.