Протест против градње брана на реци Лим

Еколози са тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине најавили су за данас, 15. март 2013. године протест против градње брана на реци Лим. Протест “у пет до дванаест”, како су га назвали, одржаће се у Куманици, месту на граници Србије и Црне Горе. Овим протестом они ће симболично обележити и Медјународни дан против брана, за реке, воду и живот. Вести о протесту можете пратити ОВДЕ.

Пре шестнаест година усвојена је декларација на Првом међународном састанку људи угрожених бранама у Цуритиби у Бразилу. Декларација је названа још и “Потврда права на живот и средстава за живот људи погођеним великим бранама”. Од тада се 14. март у свету обележава као Међународни дан борбе против високих брана.
Пројекат изградње бране на реци Лим подразумева бране висине 38 до 46 метара, док се у свету већ дуги низ година не граде високе бране, јер озбиљно нарушавају постојећи екосистем. Због високих брана многа насеља се исељавају, културна добра буду потопљена, потапа се пољопривредно и шумско земљиште, а потребно је измештати и саобраћајнице. У случају саме реке Лим, потопљени би били резервати Јаловик и Озрен, који се налазе под заштитом.