Састанак организација Зелене столице

Састанак организација које су окупљене око Зелене столице, механизма за укључивање грађана у рад Одбора за заштиту животне средине, Народне скупштине Републике Србије одржан је 29. априла 2015. године.

 

Састанак је отворио Бранислав Блажић, председник Одбора за заштиту животне средине, који је нагласио да је учесће цивилног друштва на састанцима Одбора и осталим активностима које Одбор организује од великог значаја. Нагласио је да постоје четити области којима Одбор у наредном периоду успети жели да посвети већу пажњу, а то су:

  • успостављање засебног Министарства за заштиту животне средине
  • успостављање Фонда који је апсолутно неопходан како би се унапредило стање у области заштите животне средине
  • измена у начину припреме закона у овој области где би стручна јавност писала предлог закона
  • веће учешће јавности у процес доношења одлука у овој области

zs2

Господин Блажић је додао да ће Одбор наставити са сталном подршком механизму Зелене столице.

За подршку наставка учешћа представника цивилног сектора у овом механизму и у сазиву Народне скупштине од маја 2014. године, г. Блажићу је уручена захвалница. Посебну захвалност за редовно присуство представника цивилног сектора на седницама и осталим акитвностима Одбора чланови Зелене столице су упутили секретарки Одбора Милици Башић.

Излагање Тање Петровић, извршне дикректорке Младих истраживача Србије, обухватило је постојеће механизме за учешће грађана односно удружења грађана у области заштите животне средине. С обзиром да Тања и Млади истраживачи Србије координирају комуникацију између чланица механизма и Одбора, она се фокусирала на досадашња искуства у раду Зелене столице.

zs4

Уследио је разговор о изазвовима са којима се овај механизам до сада сусрео у свом раду, али и могућностима унапређења функционисања. Једно од важних отворених питања било је и питање мерљивих параметара успешности механизма. Да ли је само присуство на седницама Одбора и јавним слушањима довољно, на који начин осигурати да надлежни дају конкретне одговоре на питања цивилног сектора, као и како до наредних корака у одређеним областима била су кључна питања о којима се раговарало. Линк за презентацију

Милица Војић Марковић, председница Одбора за заштиту Животне средине у скупштинском сазиву мај 2012. – април 2014. године у време чијег мандата је успостављен механизам Зелене столице, говорила је о надлежности и улози Одбора и изазовима са којима се суочавала у раду. Према њеним речима видљив је недостатак концепта односа према животној средини. Највидљивији проблеми у раду између осталог су да Одбор никада није добио законе који се припремају, да нема довољно времена за процедуралне расправе о законима што на крају много кошта грађане јер се доносе закони који нису применљиви, питање је и да ли се јавне расправе обављају на адекватан начин јер се често скрајућу процедуре у циљу бржег усвајања закона што је често праћено доношењем пакета закона, те самим тим недовољном времену за расправу. Линк за презентацију

zs3

Нагласила је да је веома значајно формирање неформалне Зелене посланичке групе 2009. године јер је омогућило да посланици који нису званично чланови Одбора могу додатно бити ангажовани на питањима заштите животне средине, дајући теми већу видљивост. Нажалост додатан проблем је непостојања новинара који ову тему прате и на тај начин је стално држе присутном у јавности. Значајан проблем представља и недостатак образовања администрације на свим нивоима за примену закона.

За увођење механизма Зелене столице у редован рад Одбора 5. јуна 2013. године и тиме присуство цивилног сектора на седницама, гђи Војић Марковић је уручена захвалница.

У циљу унапређења рада механизма Милош Ђајић водио је део састанка посвећен утврђивању процедура комуникације и рада међу организацијама. Након групног рада, изношења предлога и дискусије договорено је да се чланови маилом обавештавају о активностима, позивима за седнице и наступима у јавности (заједничко саопстење за јавност). У случајевима када је потребан заједнички став по неком питању, текст се формулише као “слажем се – не слажем се” и шаље се на гласање. Договорено је да у име Зелене столице седницама Одбора могу да присуствују чланови организација који су се пријавили, имају капацитет и искуство бављења темом која је предмет расправе и могу да дођу на седницу. Ако представици не знају став већине организација, на састанку ће рећи да говоре у име своје организације и на основу искуства и кредибилитета који поседују. Они који присуствују седници имају обавезу да напишу кратак записник о току седнице и темама које су обрађене. Записник се шаље на маилинг листу и објављује на сајту. Од присутних на седницама Одбора се очекује да се придржавају дневног реда састанка и процедура Народне скупштине РС. Додатно, биће формирана затворена Фацебоок група у коју могу да се учлане чланови организација које су део механизма Зелене столице. Група ће служити информисању и дискусији.

zs5

Позив за укључивање у рад Зелене столице остаје отворен за све заитересоване организације, а да би постале његов део потребно је да попуне образац који се налази овде. Активности у оквиру овог механизма, као и активности неформалне Зелене посланичке групе сви заинтересовани могу пратити на нашем сајту