Седница Одбора за заштиту животне средине – представљање приоритета новооснованог Министарства за заштиту животне средине

Седница Одбора за заштиту животне средине сазвана је поводом успостављања засебног Министарства за заштиту животне средине и доласка надлежног министра да народним посланицима, члановима одбора представи приоритете у свом будућем раду. Седници су присуствовале и представнице координационог тима механизма „Зелена столица”.

Председник Одбора г. Бранислав Блажић рекао је да је велики корак и успех свих, посланика, цивилног сектора и заинтересованих страна, што је у овом сазиву Владе формирано засебно Министарсво за заштиту животне средине. Нагласио је да ће бити пуно посла у овом области, а да ће Министарство увек имати партнера у Одбору.

IMG_20170717_110802

Министар Горан Триван је на почетку поздравио посланике и представнице механизма „Зелена столица”, захвалио се подршци за оснивањем засебног Министарства, као и додао да је веома дуго у овој области. Први приоритет ће бити формирање тима и адеквтан избор сарадника на чему ће веома инсистирати, а оценио је да је у претходном периоду административни моменат био препрека за озбиљнији напредак у области.

Нагласио је да питање животне средине није питање политике, већ питање културе и питање будућности не само нас већ и наше деце. Додао је да Србија има пуно еколошких проблема, а да ће током његовог мандата приоритет бити отпад, отпадне воде, ремедијација земљишта и пошумљавање без ког се ниједан кључни проблем, а ту спадају и климатске промене, неће моћи решити. Да би Министарство било модерно и функционално недостају му свакако сектори за шуме и воде, али да свакако очекујемо сарадњу са другим секторима у Влади, додао је г. Триван.

У свом раду ослониће се на и очекује подршку и помоћ од не само локалних самоуправа и надлежног Министарства за државну управу и локалну самоуправу, већ и од организација цивилног друштва, Привредне коморе Србије и свакако Сталне конференције градова и општина. Говорећи о проблемима са којима се суочавамо на локалном нивоу као пример је навео питања регионалних депонија за које региони немају довољно средстава, а често ни адекватне подршке, међутим у наредном периоду може се очекивати веће ангажовање Министарства у решавању овог проблема. Као пример навео је град Београд где је за решавање питања адекватног управљања отпадом потребно око 300 милиона евра, наводећи да се мањи градови и општине имају проблеме у реализацији пројеката који су овог финансијског обима. Један од циљева, како је навео, биће праћење које су то области у којима се може добити подршка из ЕУ фондова како би се активности усмериле у том правцу. Такође, најавио је већу подршку Министарства општинама у припреми пројеката и нагласио је да ће прве две године мандата свакако бити посвећене припреми пројеката.

IMG_20170717_110352

Финансијске измене пре свега у буџетском систему како би „зелени динар” био потрошен управо на област заштите животне средине биће један од најважнијих приоритета рада. Министар је изразио уверење да ће бити успешан у разговорима са министром финансија, а да подршку већ има и од стране европских званичника који су и раније скретали пажњу да се ова средства морају наменски трошити.

Након излагања министра уследила је дискусија са члановима Одбора. Народни посланик Дејан Николић, навео је да је Одбор за заштиту животне средине један од ретких где се посланици баве баш темом Одбора и то без политичке обојености и подела на представнике позиције и опозиције, као и да очекује интензивну сарадњу у даљем раду.

Народни посланик Предраг Јеленковић је изнео да је стање животне средине на југу Србије катастрофално, као и да у локалним самоуправа ова тема институционално није покривена. Као пример је навео град Ниш где је после 15 година успостављен Секретаријат за заштиту животне средине. Министру је предложио да уколико не постоји могућност да у свакој општини постоји посебан Секретаријат који би био задужен за питања животне средине, постоји особа која би била задужена за ову област.

Народна посланица Нада Лазић је изразила задовољство што је на челу Министарства особа која има професионално искуство у области. Додала је да се не сме сметнути са ума да је ово област у којој постоји велики простор за запошљавање и да се нада да ће у свом раду министар бити фокусиран и тај сегмент. Такође, апеловала је да се активно ради на томе да Фонд за заштиту животне средине буде институционално независтан, јер неке процене показују да се годишње око 7 милијарди динара не врати у област животне средине већ буду преусмерени на друге буџетске линије и изразила наду да ће се престати са штедњом у области заштите животне средине.

Народни посланик Жарко Богосављевић, заменик члана Одбора је укратко представио ситуацију у овој области у граду Лесковцу и јабланичком округу.

Народна посланица Ивана Николић је додала да је потребно радити на локалу на капацитетима, а посебно када су у питању инспекцијски послови.

Председник Одбора је дао реч представницима цивилног друштва, Тањи Петровић која је део координациониг тима механизма „Зелена столица”, која је изразила задовољство да је претходно заговарање и заједнички успех како самог Одбора тако и представника цивилног сектора уродило плодом и да сада Србија има засебно Министарство за заштиту животне средине. Нагласила је да охрабрује најава борбе за већа средства у овој области и за већи Фонд за заштиту животне средине. Укратко је министру представила механизам учесћа цивилног сектора у раду скупштинског Одбора, тренутно јединог званичног функционалног механизма сарадње у ком постоји култура дијалога и сарадње.

Г. Блажић је додао да је Одбор у претходном периоду био веома активан кроз организацију серије јавних слушања и министру обећао све податке коју су том приликом сакупљени уз наду да ће му помоћи у раду.

Министар Триван је на крају нагласио да је неопходна јавност информација да грађани морају бити обавештени о стању животне средине јер их се директно тиче, да ће у раду блиско сарађивати са цивилним сектором. Да је веома важно разумети да не морамо у свему да се сложимо, али да морамо увек да се чујемо.