Тематска посета Златиборском округу

Неформлана Зелена посланичка група (ЗПГ) је у складу са стратешким планом и договореним активностима организовала посету Златиборском округу. Посета је организована 1. и 2. октобра и њом су били обухваћене општине Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница.

Циљ посете је био обилазак важних локалитета за третман отпада – затворене депоније Стањевина, депоније Бањица, као и третман плутајућег отпада на Потпећком језеру и сливу реке Лим. Поред тога, учесници и учеснице су имале прилику да се упознају са новим режимом заштите природе у оквиру специјалног резервата природе Увац.

Пријепоље и Прибој

Први дан посете је био веома динамичан. Уз полазак у 7:00 из Београда и кратку паузу на Златибору, у Пријепоље смо стигли око 13:00 часова. Ту су нас дочекали Изудин Шантић, председник Скупштине општине, као и Самира Ћосовић, чланица ЗПГ из Пријепоља. Искористили смо прилику да посетимо изложбу у оквиру Дана европске културне баштине и упознали се са богатством различитости у Пријепољу. Затим су посланици и посланице прошетали Пријепољем до зграде Општинске управе. Тамо су имали прилику да погледају филм о рекултивацији депоније „Стањевина“ која је годинама загађивала реку Лим. Ово је депонија која је представљала ругло поред магистралног пута који води ка Црној Гори. Она је сада комплетно рекултивисана уз потребу да се додатно уреди 400 метара обалоутврде.

Потом су нам се представили активисти из НВО Јадовник који се баве заштитом заједнице Белоглавог супа у кањону реке Милешевке, као и маркирањем медведа и других дивљих животиња на овим просторима. Представници и представнице општине су одговарали на питања посланика и посланица.

Друга станица наше посете је била је општина Прибој. У доласку на територију општине обишли смо трансферну станицу „Бањица“ која би требало да постане трансферна станица за цео регион. Такође смо видели и несанитарну депонију Бањица које је, по казивању домаћина, често запаљена. По доласку у хотел у Прибој, одржан је састанак са представницима руководства општине Прибој. Било је говора на тему управљања отпадом као и заштити слива реке Лим. Говорило се и о другим проблемима који се тичу заштите животне средине и управљању отпадом. У обе општине је приметна активност Министарства и посебних пројеката којима се решавају нагомилани проблеми.

Увац и Златар

Други дан је био посвећен Специјалном резервату природе Увац. Посланици су имали прилику да од чувара резервата сазнају све о пословању и раду у самом резервату природе. Упознали су се са историјом насељавања Белоглавог супа у овим крајевима. Занимљив је податак да је након другог светског рата број јединки премашивао 5000. Данас их има нешто преко 650 јединки. Ове године је било 117 младунаца али ће статистички од тога свега 10-15 доживети полну зрелост коју ове птице достижу тек након пете године. Испричане су и многобројне анегдоте и занимљивости, попут прича о Белоглавом супу који је враћен у резерват авионом и спада у супове који су летели хиљадама километара од свог станишта и успешно су враћени.

Након обиласка језера, пећина и меандра Увца организован је радни ручак са представницима општина Сјеница и Нова Варош. Ово је била добра прилика да се чују и други проблеми који тиште две општине које спадају у разуђеније у Србији. Поготово се то односи на Сјеницу која је просторно јако велика и стога јој је тешко да прикупи отпад из свих засеока и насељених места. Говорило се и о одрживом туризму и развоју општина које не би требало да угрози специјални резерват природе.

Ово је била прилика да се чланице и чланови ЗПГ упознају са проблемима које ове општине имају. Подсећамо да се ради о општинама које спадају у четврту категорију развијености и којима је потребна подршка – како финансијска, тако и у знању и људима.

Читава посета је организована уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији која подржава рад Зелене посланичке групе.

 

Чланови и чланице Зелене посланичке групе су након одржане дводневне посете Златиборском округу израдили закључке којима се обавезују да ће:

  • Пратити реализацију буџета Министарства и иницирати додатна улагања у сектор заштите животне средине, нароцито у заштиту вода и управљање отпадом у ове 4 неразвијене општине; Заједно са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) радити на уанпређењу капацитета ове 4 општине у погледу знања и људског капитала;
  • Промовишући Зелену агенду за Западни Балкан пружати активну подршку активностима Министарства животне средине за унапређење регионалне сарадње уз успостављање сталног дијалога између посланика и парламената Црне Горе, Босне и Хеецеговине и Србије;
  • Заједно са посланицима из Црне Горе и Босне и Херцеговине активно радити на унапређењу сарадње локалних самоуправа и пружати им подршку за заједничке пројекте прекограничне сарадње и конкурисање за европске развојне фондове;
  • Кроз примену принципа Натура 2000 пружати подршку заштити и унапређењу рада јединственог и важног специјалног резевата природе Увац у борби против дивље градње, управљањем отпадним водама и заштитом природе;
  • Наставак даљег подизања капацитета чланица и чланова групе кроз сарадњу са цивилним сектором, експертима, образовним институцијама и упознавање са примерима добре праксе у земљама са развијенијим системима управаљања отпадом.

О посети су извештавали
TV 5
Prijepolje.net
Zlatiborske vesti
Narodna skupština
Tanjug