У сусрет коришћењу обновљивих извора енергије

Када је у питању заштита животне средине кроз афирмацију коришћења обновљивих извора енергије фебруар и март 2013. године у Србији били су радни. Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине и Међународна финансијска корпорација – ИФЦ, у сарадњи са ПКС (Привредна комора Србије), организовали су скуп о унапређењу регулаторног оквира и могућностима финансирања пројеката обновљивих извора енергије
Нове инвестиције у пројекте обновљивих извора енергије неопходне су како би се осигурала одрживост домаћег енергетског сектора, поспешио економски раст и како би Србија испунила међународне обавезе које је преузела као једна од потписница Споразума о оснивању Енергетске заједнице. Више о овом скупу погледајте овде.

Помоћник министра енергетике Дејан Трифуновић најавио је да ће од почетка априла бити урађен Регулаторни и институционални оквир за улагања у обновљиве изворе енергије до 2020. године.
Србија би требало да изгради 1.092 мегавата нових капацитета за производњу електричне енергије из обновљивих извора до 2020. године, наводи се у предлогу националног акционог плана за обновљиве изворе енергије. Више  о томе погледајте овде.

Према предлогу акционог плана учешће обновљивих извора у сектору електричне енергије требало би да се повећа са садашњих 29% на 37% до 2020. године.

Србија у наредних седам година може очекивати најмање око две милијарде евра инвестиција у обновљиве изворе енергије, захваљујући подстицајном регулативном оквиру и спремности државе да афирмише ту врсту енергије, такође је једна од изјава Трифуновића.

Улагања ће допринети упошљавању домаћих компанија, повећању запослености, равномернијем регионалном развоју и бољој еколошкој ситуацији у Србији.
За сада, потрошачи у Србији на рачунима за струју које ће добити у марту, први пут имаjу обавезу да плате накнаду за електричну енергију произведену из обновљивих извора енергије. Та накнада, која ће износити 0,044 динара по киловат-часу, биће исказана као посебна ставка на рачуну за струју, и зависиће од укупне потрошње а тај новац биће уплаћиван на посебан жиро рачун намењен инвеститорима који улажу у обновљиве изворе енергију у Србији. Више  о томе погледајте овде.
Док чекамо израду Регулаторног оквира у месецу који је пред нама биће одржан Други међународни сајам обновљивих извора енергије “Солар-тхерм-биомаса 2013”. Овај сајам одржаће се од 10. до 12. априла у Новом Саду. Организатор сајма је београдска компанија ИЦМ интернатионал.

*Насловна фотографија преузета је са веб странице www.ekokuce.com