За здраву животну средину

Посланици у Народној скупштини Републике Србије, кроз рад Зелене посланичке групе у борби и доприносу за здраву животну средину!

Зелена посланичка група

Неформална Зелена посланичка група у Народној скупштини Републике Србије, на семинару одржаном у Београду, издвојила је три приоритетне теме које ће бити окосница у раду ове неформалне посланичке групе, а то су: борба против климатских промена, залагање за смање загађења и сарадња са локалним самоуправама на решавању питања проблема у области животне средине.

Неформална Зелена посланичка група привукла је велико интересовање народних посланика и посланица, највеће за својих 12 година постојања и рада и окупила је више од 30 чланова из различитих посланичких група. Сви они су посвећеним заједничком циљу, а то је ЗДРАВА ЖИВОТНА СРЕДИНА.

Свесни чињенице да је Србија тренутно међу најзагађенијим земљама Европе, што је последица вишедеценијских нагомиланих, а нерешених проблема и недовољних улагања, чланови ЗПГ сложили су се да стање животне средине мора да буде један од приоритета Владе Републике Србије а на корист и добробит свих грађана.

Будући да је здрава животна средина једна од тековина Европске Уније, повећање улагања у заштиту животне средине није само потреба већ и обавеза Србије чије је стратешко опредељење Европска Унија, речено је на семинару Зелене посланичке групе. Учесници семинара изразили су очекивање да током ове године Србија отвори Поглавље 27, које се односи на животну средину и климатске промене и започети преговоре. Такође Србију чека и доношење Закона о климатским променама за који постоји нацрт а чланови ЗПГ изразили су интересовање у којој фази израде је нацрт закона и када ће се предлог закона наћи у скупштинској процедури.

Нада Лазић

Један од закључака семинара је да се буди свест јавности о значају очувања животне средине али је такође истакнута и значајна улога народних посланика на заговарању јавних политика које се односе на грађане као и покретање комуникације и процеса дијалога са грађанима када је у питању животна средина. Такође један од закључака је да младе људе треба едуковати како да чувају животну средину, а старије кажњавати за њено нарушавање и угрожавање!

Један од приоритета свакога од нас појединачно треба да буде залагање за одговоран приступ животној средини и природи јер здрава животна средина доприноси превентиви и заштити здравља становништва. У време великих пандемија каква је и ова са вирсом COVID 19 човек није само жртва већ и њен узрочник, јер уништавањем животне средине ми нарушавамо баланс у природи и на тај начин подстичемо појаву и развој нових и непредвидивих појава и болести. Не смемо сметнути са ума да животна средина и очувана природа и биодиверзитет представљају и огроман економски потенцијал једне земље.

Јасмина Каранац, координаторка Зелене посланичке групе

 

Реализацију ове активности подржала је Канцеларија Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНПД) у оквиру пројекта „Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине”, који финансира Глобални фонд за животну средину (ГЕФ).