Зелена столица део ЕКО – СИСТЕМ програма

Настављајући свој рад на повећању учешћа грађана у одлучивању, радна група механизма „Зелене столице“ је донела одлуку да Центар модерних вештина буде водећи партнер у пројектном тиму окупљеном око пројекта „Стабилна и снажна “Зелена столица” за већи утицај на доносиоце одлука“. Заједно са чланицама мреже и партнерима Фондацијом БФПЕ за одговорно друштвоАмбасадорима одрживог развоја и животне срединеЕколошким удружењем „Зелени сад“ и Архус центром Нови Сад,  ЦМВ ће до краја ове године спроводити овај пројекат као део активности ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана, који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска. У просторијама Младих истраживача Србије (МИС) у четвртак 29. јула потписан је уговор, а реализација овог пројекта званично почиње од 1. августа и траје до 31. децембра 2021.

Програм

ЕКО-СИСТЕМ програм подржава реформе у заштити животне средине у Републици Србији активнијим укључивањем организација цивилног друштва (ОЦД) и других актера у друштву у спровођењу правних тековина Европске уније (ЕУ). Настао је у жељи МИС да помогну организацијама и удружењима у припремама за озбиљније подухвате и нове иницијативе у области заштите животне средине. Кроз развој организационих и финансијских капацитета, али и подстицањем сарадње унутар сектора заштите животне средине, њихова жеља је да организацијама цивилног друштва дају додатну покретачку енергију потребну за спровођење реформи у овој области.

Пројекат

„Стабилна и снажна “Зелена столица” за већи утицај на доносиоце одлука“ је пројекат који има за циљ да ојача капацитете чланица мреже Зелена столица, унапреди сарадњу организација цивилног друштва и доносилаца одлука на локалном и националном нивоу, користити прилагођене механизме за учешће јавности у доношењу одлука о животној средини на локалном и националном нивоу и промовише родну равноправност. Пројектним активностима мрежа организација механизма „Зелена столица“ ће осим праћења рада Одбора за животну средину Народне Скупштине успоставити механизме учешћа грађана и на локалном нивоу, модернизовати и учврстити рад саме мреже.

За животну средину у Србији, ово је кључан тренутак за акцију. Све развијенија свест о важности заштите животне средине, бројне грађанске иницијативе и готово свакодневно присуство ове теме у јавној дискусији резултат је вишедеценијских напора цивилног сектора у овој области. Време је да наставимо још снажније, масовније и одлучније!

ЕКО-СИСТЕМ

ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине који спроводе МИС уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА). Пројекат је почео у јануару 2020. године и траје три године.