ЗПГ успоставља регионалну сарадњу

У четвртак, 17. децембра неформална Зелена посланичка група (ЗПГ) у Народној скупштини је иницирала регионални састанак са колегиницама и колегама посланицима из парламената Северне Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Састанак је одржан на дигиталној платформи ZOOM са тим да су чланице и чланови ЗПГ заједнички учествовали из сале 3 Дома Народне скупштине. Тема састанка је била оснивање регионалне мреже зелених посланика и посланица и покретање интензивније регионалне сарадње. Састанак је организован уз подршку неформалног секретаријата ЗПГ и Мисије ОЕБС у Србији.

На самом почетку Лидија Радуловић из неформалног секретаријата је отворила састанак речима „ На измаку ове несвакидашње године у којој се много говорило управо о заштити природе имам част да водим овај данашњи важан виртуелни скуп.“ Поздравила је све учеснице и учеснике из читавог региона као и представнике и представнице националних ОЕБС Мисија.

На самом отварању учеснице и учеснике је поздравила гђа. Соња Лихт цитирајући Генералног секретара Уједињених Нација Антониа Гутареша који је пре неки дан најавио да „улазимо у ванредно стање што се тиче стања климе на нашој планети“. Подсетила је на напоре који сууложени да читав регион заједнички крене у промену еколошке свести и политика, пре свега нових енергетских политика. Истакла је задовољство што су многи помогли да се на дневни ред ставе теме као што је енергетска ефикасност. Скренула је пажњу на то да софијски договор представља озбиљну интеграцију Западног Балкана у зелену агенду ЕУ. Позвала је посланике и псоланице да уложе напор и да на променама раде исто тако као и институције ЕУ.

Затим је говорила народна посланица и координаторка Зелене посланичке групе Дубравка Филиповски која је навела да је у Народној скупштини присутна нова енергија и велико интересовање за рад у области животне средине. „Важно је што смо се окупили са жељом да направимо механизме сарадње који би нам помогли у имплементацији Зелене агенде за Западни Балкан“. Такође је навела да Парламенти треба да буду на првој линији у застити зивотне средине и имплементацији Зелене агенде за Западни Балкан.

Душка Димовић

Предавање о климатским променама је одржала Душка Димовић из WWF Adria – Srbija (Светске организације за природу). Она је изнела неколико упозоравајућих података и напоменула посланицима да је потребно хитно донети Закон о климатским променама. Такође неопходна је и снажна кампања подизања свести о климатским променама. Душка је навела да су климатске промене глобална тема па самим тим и регионална. „2014. воде које су плавиле су стизале са различитих страна и против климатских промена се морамо борити заједно.“


Након предвања Лидија је представила резултате анкете коју су учесници приликом регистрације попуњавали Навела је да је 70% учесника рекло да до сада није било нагажовано на програмима регионалне сарадње и да сматра да је важно регионално повезивање. Као видови сарадње наведени су интензивна међусобна комуникација, регионални састанци, панели, догађаји, размена идеја, заједничка борбу, размена искустава, експертизе, умрежавање и покретање иницијатива. Многи од учесника су се у одговорима осврнули на добре праксе локалних самоуправа, а 89% њих је сматрало да је потребно формирати тело које би координирало активностима.

Маја Морачанин

Маја Морачанин из Северне Македоније је поздравила скуп. Навела је да је у Собрању оформљена Зелена посланичка група и да јој се прикључило 39 посланика и посланица. Заједно с ањима је и организација О2 која помаже у раду. Подржала је оснивање координационог тела као неке врсте радне групе и предложила да буду по два представника/представнице из сваког Парламента.

Лазар Продановић

Лазар Продановић из Босне и херцеговине се подсетио првих корака у регионалној сарадњи када су организоване посете посланика парламентима. Истакао је да је сагласан са формирањем координационог тима и да ће са коелгама који су данас били спречени да присуствују, договорити ко ће их представљати. Напоменуо је да би било добро укључити и посланике из ентитеских скупштина у активности, око чега су се сви сложили.
Дубравка Филиповски у име неформалне ЗПГ је поздравила предлоге и додала да је потребан меморандум о сарадњи као и план активности.

Након дискусије и излагања Лазара Продановића БиХ, Маје Морачанин (С. Македонија) и Дубравке Филиповски (Србија) договорено је следеће:

  • Да свака национална зелена посланичка група до краја наредне недеље, 24.12 предложи два представника за учешће у регионалном телу;
  • Да се затим формира регионално тело које би чинили 8 посланика/ца и представници НВО које помажу посланичким групама (БФПЕ, О2, ЦМВ…);
  • Да се изради и усагласи меморандум о сарадњи и правила рада и комуникације као и име за мрежу (јануар 2021);
  • Да се започне са креирањем плана активности (јануар 2021) – предлог да ЗПГ у Србији направи драфт који би заједнички усагласили;
  • Да теме набројане у Зеленој агенди за Западни Балкан буду приоритет рада;
  • Такође је договорено да се успоставе контакти са парламентима земаља из региона које су у ЕУ – да мрежа остане отворена за пријем нових чланова (чим се формира група)
Чланови ЗПГ у сали 3 Дома Народне скупштине

Регионалном састанку из неформалне ЗПГ присуствовали су посланици: Дубравка Филиповски, Жарко Богатиновић, Милија Милетић, Томислав Јанковић, Наташа Јовановић, Петар Весовић, Данијела Вељовић, Братимир Васиљевић, Самира Ћосовић, Милан Урошевић и Борис Бурсаћ.