17. седница Одбора

Седамнаеста седница одбора за заштиту животне средине одржана је 8. новембра 2021. године. На дневном реду су били Предлози закона о биоцидним производима и о изменама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине, које је поднела Влада. Састанку је присуствовала Веселина Пелагић у име мреже Зелена столица.

Закони

Законе је образлагала помоћница министарке за заштиту животне средине Александра Имширагић Ђурић. У вези са Законом о биоцидним производима она је ближе приближила овај Закон. Закон о биоцидним производима представља још један Закон у низу у ком Србија усклађује своје законодавство са европским. Кључни задатак Закона је да се на тржишту Србије не нађу биоцидни производи који имају негативне ефекте на здравље животиња и људи и заштите животне средине. Овај Закон обавезује да производи који садрже биоцидне супстанце морају бити прописно обележени. На овај начин се подиже и свест потрошача о биоцидним производима. Закон има 15 поглавља. Он преузима листу активних супстаници које су дозвољене у ЕУ. Такође уређује се и негативна листа активних супстанци који се не могу користити на територији Србије. Супстанце и биоцидни производи који се не налазе на овој листи могу се користити само у научноистраживачке и експерименталне сврхе. Закон такође дефинише обележавање, оглашавање, безбедностни лист и класификацију паковања. Биоцидни производи су неопходни за контролу организама који су штетни за здравље људи. Имају широку употребу нашим животима. Њихова употреба је веома важна током пандемије Сарс-Цов 2. Они се користе за дезинфекцију воде и површина, заштиту дрвета, одржавање хигијене, сузбијање глодара и инсеката и у другим ситуацијама. У извештају за поглавље 27 Европска комисија је навела да је потребно и даље усаглашавање Закона са европским законодавством. Зако ће допринети већу контролу активних супстанци, безбедност потрошача, унапређењу трговинске размене, конкуретност наше привреде и спремност на спровођење европских правила у овој области.

Говорећи о изменама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине госпођа Имширагић Ђурић је навела да се мењају само два члана. Ми морамо да мењамо овај Закон јер рокови који су у њему наведени су прошли. Ми такође треба да усагласимо тај Закон са новом директивом ЕУ. Од јануара крећемо да радимо на новом Закону о ИПЦЦ. Овим изменама је предвиђена промена чланова 9. и члан 34. У члану 34. се мења рок који сада важи за постојеће погоне до 31.12. 2024 године. Ова година је дрфинисана и поглављем 27 и нашом преговарачком позицијом. Продужавамо рок за Интегрисане дозволе по поднетим захтевима. Усаглашава се и транзициони период. Многобројни захтеви нису били комплетни и онда нису могли да иду у даљу процедуру. Ради се о најкомлекснијиној дозволи која захтева да све претходне дозволе буду издате. Дешавало нам се да фали по нека дозвола и да онда документација није комплетна. Последњи рок је истекао 2020. Године па га сада продужавамо на 2024.

Чланови Одбора прихватли су, у начелу, Предлог закона о биоцидним производима као и Предлог закона о изменама Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Јасмина Каранац, Оља Петровић, Акош Ујхељи, Томислав Јанковић, Весна Кришанов, Мина Китановић, Гојко Палалић, Невенка Костадинова, Марија Тодоровић, Јелена Обрадовић, Владимир Граховац и Александар Југовић

Комплетан снимак седнице можете погледати ОВДЕ

Путни трошкови за чланове Зелене столице обезбеђени су из ЕКО-СИСТЕМ програма подршке реформама у животној средини