Друга седница Одбора

Друга седница Одбора за заштиту животне средине у новом скупштинском сазиву одржана је 20. октобра и била је између осталог прилика да се нови чланови Одбора упознају са механизмом Зелене столице који је установљен јуна 2013. године и наставља са радом у сада већ трећем сазиву Народне скупштине Републике Србије. Како је један број народних посланика нису раније били чланови овог Одбора, Тања Петровић из Младих истраживача Србије, једне од три организације које чине Секретаријат механизма, представила је посланицима начин функционисања механизма, као и предности учешћа представника цивилног сектора у седницама.

Председник Одбора, г. Блажић на почетку седнице нагласио је да је стање у животној средини у Србији и даље незадовољавајуће и да је у претходном периоду констатовано да унапређење зависи од три фактора – финансија, организованости система и свести пре свега грађана о овој теми. С тим у вези предложио је да Одбор у наредном периоду организује серију јавних слушања о системским решењима у области животне средине, које ће представљати могућност разговора о свим темема, а крајњи циљ да буде листа предлога ка извршној власти шта све треба у овој области урадити. Животна средина мора да буде деполитизована тема, додао је г. Блажић и најавио да ће почетком новембра бити одржано прво јавно слушање, а да ће бити позване све заитересоване стране да учествују. Његов предлог је да се кроз овакав начин рада дефинишу проблеми, са крајњом идејом да се ураде измене свих закона у овој облати, односно да у наредном периоду рад Народне скупштине Републике Србије буде у потпуности посвећен искључиво питању животне средине. Очекује се да до краја 2016. године буду дефинисани сви проблеми, да надлежно Министарсво до половине 2017. да предлоге измене законских решења, а да се након тога о њима расправља у Скупштини.

Народни посланици су у дискусији дали и своје предлоге које теме свакако треба разматрати, међу којима су се нашла и питања укидања пореза и царина на аутомобиле на електрични погон (Милош Бошковић, ПГ ДЈБ); да теме јавних слушања буду унапред дефинисане као и да се рад Одбора не ограничава само на Скупштину, већ и на друге градове/општине у Србији (Горан Чабради, ПГ ЛСВ); да се додатно разговара о моделима ЈПП у области управљања комуналним отпадом (Драган Јовановић, ПГ НС); да се Одбор претплати на часопис Еколист који би био дистрибуиран свим члановима (Нада Лазић, ПГ ЛСВ), а чланови Одбора су упознати и са проблемом општине Лозница и рудника Зајача (Борка Грубор, ПГ СНС).

На седници је такође представљена и неформална Зелена посланичка група (ЗПГ), и чланови Одбора су позвани да се укључе у њен рад. Валентина Ђурета из Секретаријта ЗПГ, нагласила је да је основни циљ ове неформалне групе да ојача народне посланике и посланице да се посвете темама које се тичу животне средине као и да их промовишу не само у парламентарном раду, већ и кроз своје политичке партије.