Одржана 2. седница Одбора

Након састанка са изабраним председником Одбора господином Ракоњцем представници механизма „Зелена столица“ су позвани на прву наредну седницу Одбора за заштиту животне средине. Седница је одржана 30. новембра 2020. године У Дому Народне скупштине. На њој су чланови и чланице Одбора размотрили Информацију о раду Министарства за заштиту животне средине за период август-октобар 2020. године.

У самом уводу председавајући, господин Ракоњац је поздравио новоизабрану Министарку Ирену Вујовић и пожелео јој много успеха у будућем раду. Обавестио је присутне да је на седницу такође позвао и Милана Мирића директора Регионалне развојне агенције Срем и Бору Обрадовића руководиоца пројекта. Они су у склопу друге тачке дневног реда представили свој пројекат. Затим је најавио и предсетвнике механизма Зелена столица Тању Петровић и Николу Егића.

Заменик председника одбора Жарко Богатиновић је затим представио члановима и чланицама Одбора начин функционисања одбора као и функцију представљања извештаја. С обзиром на то да је у одбору велики број нових чланица и чланова који о раду одбора као и о раду Министарства не знају много било је неопходно да се о свему томе информишу.

Члановима Одбора се обратила Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић која је позвала чланице и чланове одбора на сарадњу. Информацију о раду министарства образложио је помоћник министра Филип Абрамовић истичући да је у овом периоду усвојено неколико правилника, и то Правилник о вредности дневне, вишедневне и годишње дозволе за рекреативни риболов за 2020. годину, Правилник о листи активности који могу да буду узрок загађења и деградације земљишта, поступку, садржини података, роковима и другим захтевима за мониторинг земљишта, а донет је и Правилник о службеној одећи, односно униформи чувара у националним парковима и заштићеним подручјима.

Помоћник министра додао је и то да се у овом периоду радило на неколико нацрта закона, одредаба и правилника и предочио је активности Сектора за стратешко планирање и пројекте, Сектора за управљање животном средином, Сектора за међународну сарадњу и европске интеграције, Сектора за заштиту природе и климатске промене, Сектора за управљање отпадом и отпадним водама, Сектора за финансијско управљање и контролу и Сектора за надзор и предострожност у животној средини. Настављен је рад на 8 ИПА пројеката.

Посланица Самира Ћосовић је говорила о затварању депоније „Стањевине“ у Пријепољу и поздравила ту одлуку Министарства. Министарка је додала да ће се у наредном периоду радити и на рекултивацији депоније, као и на постављању трансфер станице у Новој Вароши.

На седници Одбора било је речи и о раду Агенције за заштиту животне средине. Речено је да су настављене активности на изради и усвајању Извештаја о стању животне средине за 2019. годину, и да је након прибављања и ревизије Извештаја, заустављена даља процедура усвајања према инструкцијама Секретаријата за законодавство до формирања нове Владе Републике Србије.

Тања Петровић је у име мреже Зелена столица представила механизам и сарадњу са посланицима и посланицама у Одбору. Сугерисала је да се у извештај убаци резиме који ће помоћи прегледности самог извештаја. Поставила је питаље у вези буџета за 2021. годину и да ли ће бити одржана седница пре почетка расправе о буџету? Председавајући је на то питање одговорио да се тренутно не зна да ли ће и када бити нових седница због епидемиолошке ситуације. Никола Егић, председник удружења рециклера,  је такође у име Зелене столице поздравио чланове и чланице одбора и нову Министарку Вујовић.

Након дискусије, која је уследила после образложења, чланови Одбора усвојили су Информацију о раду Министарства за заштиту животне средине за период август-октобар 2020. године.

Седници је председавао председник Одбора др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Акош Ујхељи, Самира Ћосовић, Марко Парезановић, Томислав Јанковић, Весна Кришанов, Гојко Палалић, Невенка Костадинова, Марија Тодоровић, Јелена Обрадовић, Владимир Граховац, Марина Рагуш, Драгана Радиновић, Александар Југовић и Жарко Богатиновић, као и представници Зелене столице.

Снимак са седнице можете погледати ОВДЕ