Презентација проблема и наредних корака у изради преговарачке позиције за Поглавље 27

 

Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са Националним Конвентом о Европској унији, организовало је за представнике цивилног сектора презентацију статуса, проблема и наредних корака у изради преговарачке позиције за Поглавље 27, животна средина и климатске промене. Презентација је одржана у Народној скупштини Републике Србије. Осим чланова Националног конвента за преговарачка поглавља 27-животна средина и 15-енергетика, на скупу су учествовали и представници организација окупљених у механизам Зелена столица, као и представници цивилног сектора активног у области заштите животне средине.

Гђа Наташа Ђерег, координаторка Радне групе за поглавље 27 Националног конвента о Европској унији, се на почетку захвалила представницима надлежног министарства на организовању догађаја, поздравила формирање засебног Министарства за заштиту животне средине за шта су се предствници цивилног сектора залагали годинама. оновила је разумевање да ово поглавље има најдуже прелазне рокове и најзахтевније финансијске обавезе и изразила уверење да ће скуп пружити детаље и одговори о преговарачкој позицији.

Гђа Стана Божовић из преговарачке групе за поглавље 27 представила је тренутни статус преговора у овој области и дала кратак преглед активности у претходном периоду. Нагласила је изузетну важност сусрета представника Министарства и преговарачке групе са представницима цивилног сектора. Говорећи о прелазним одредбама, рекла је да ће о њима детаљније моћи да се разговара тек након подношења преговарачке позиције.

Скупу се затим обратио г. Горан Триван, новоизабрани Министар заштите животне средине који се на почетку свог излагања захвалио представницима цивилног сектора на залагању у притисцима последњих година за формирањем засебног Министарства. Налгасио је да се у овој области сусрећемо са много озбиљних проблема и да ће се трудити да се у раду новог Министарства, примењују најбоље европске праксе и решења и тако што ће се неке грешке које су други правили прескочити, а свакако ће се рачунати и на помоћ и од земаља из окружења, посебно бивше Југославије. Додао је да када је у питању област и политике заштите животне средине, Србија није „ван света” као што је можда у неким другим областима, већ да се у овој области моће направити озбиљан како политички тако и практични искорак.

Платформа Министарства ће бити повећање отворености према заитересованим странама, отвореност за критике а биће прилике и за размену мишљења. Планирано је да средства која се на нивоу Србије издвајају за НВО буду у наредном периоду већа, јер није логично да надлежно Министарство изваја мање од локалних самоуправа за подршку невладиним организацијама, нагласио је министар Триван. Додао је и жељу за измештањем самог Министарства у засебну зграду и да ће се радити на томе, да зграда буде симбол политике животне средине урађена у складу са свим добрим праксама и зеленим принципима. На крају, а свакако не најмање важно дотакао се питања буџета као веома озбиљног питања којим ће се као министар бавити јер на исти има озбиљне замерке у погледу одвајања за животну средину. Фокус рада Министарства ће бити да томе да се избори за право на живот будућих генерација.

Гђа Сандра Милићевић Сперлић, секретарка Преговарачке групе 27 представила је Резултати процеса припреме преговарачке позиције за ово поглавље. Нагласила је да се током септембар могу очекивати прве финансијске процене за имплементацију, као и да ће се током октобра и новембра одржати још један састанак на ком ће се финализирати преговарачка позиција Србије за ову област. Додала је и да је урашен нацрт Стратегије комуникације за период 2017-2010. којом је  планирано веће учешће медија од јесени 2017. године.

Уследиле су презентације у оквиру поглавља 27, сектори важни за цивилни сектор који су обухваћени у следећим категоријама: Зелени фонд, управљање отпадом, хоризонтално законодавство, заштита природе, управљање водама и климатске промене. Појединачне презентације за сваки од сектора ће накнадно бити доступне.