Редовни састанак ЗПГ: циркуларна економија, Недеља парламентаризма…

На почетку састанка представљена је успостављена сарадња ЗПГ и ГИЗ пројекта IMPACT Управљање отпадом и отпадним водама у општинама. Г. Клаус Шмит, вођа проjекта представио jе основне досадашње активности као и планове за наредни период. Марија Богдановић (ГИЗ) и Валентина Ђурета (Секретаријат ЗПГ) су упознали присутне посланике са детаљима пројекта који ће бити реализован до краја 2015. године. У наредном периоду посланици и посланице ЗПГ ће бити оснажени на тему циркуларне економије као сегмента одрживог управљања отпадом. Детаљније о овој теми, можете прочитати у посебном чланку.

Наредна тачка дневног реда била jе посвећена разговору о Недељи парламентаризма чији циљ је промоција парламентарне демократије и учешћа грађана у демократским процесима. Мариjа Мутић је представила предлоге начина представљања ЗПГ о коjима jе Секретариjат разговарао са координаторима. Предложено jе да се организуjу „отворена врата” у форми брзих састанака са представницима НВО и грађанима заинтересованим за област животне средине. Договорено је да сви посланици размисле о идејама и предлозима за промоцију ЗПГ на овом догађају, и да пошаљу предлоге Секретаријату.

11822782_504046019751450_6584017704320496185_n

Такође, предложено jе да се размотри могућност рециклаже ПЕТ амбалаже из скупштинског ресторана и бифеа, али да би се званично обратили генералноj секретарки са овом инициjативом Секретариjат ће додатно истражити све могућности и потенциjалне сараднике.

Разговарано jе о утврђивању начина избора координатора за наредни шестомесечни период имаjући у виду да тренутним координаторима мандат истиче краjем септембра. Са координаторима jе претходно разговарано о начину избора новог координационог тима, и предложено jе да тренутни координатори размисле о могућим кандидатима. Такође, договорено jе да из искуства сличних неформалних посланичких група да се задржи принцип да jедан од координатора остане и у наредном шестомесечном периоду због континутитета рада. Договорено jе да сви посланици размисле о могућим кандидатима и да се током септембра одреде координатори за наредни период.

Секретариjату се обратио новинар Радио Београда (први програм) за гостовање представника ЗПГ у радиjскоj емисиjи посвећеноj животноj средини. Одлучено jе да у емисиjи учествуjу координатори. (допуна – линк за емисију).

Координаторке и Секретаријат су присутним посланицима представили иницијативу бициклистичких удружења о изменама Закона о безбедности у саобраћају. Зоран Буквић из УГ Улица за бициклисте је на састанку са координаторима представио ову иницјативу и њене користи по здравље грађана и животну средину генерално. Детаљније о иницијативи и предложеним решељима можете погледати на њиховом сајту. Договорено је да иницијативу посебно представе и члановима ЗПГ који су у скупштинском одбору надлежном за саобраћај и да се организује посебан тематски састанак када измене закона буду на дневном реду.

Присутни чланови и чланице ЗПГ су добили промотивне торбице, а осталима ће бити подељене на неком од наредних састанака.

10300681_504046059751446_8969922994032600688_n