Завршен други циклус ЕКО-СИСТЕМ програма

У Борковцу (Рума) је 18. и 19. јануара одржан евалуациони састанак свих 12 мрежа које су биле подржане кроз ЕКО-СИСТЕМ програм подршке. Учесници из целе Србије су имали прилику да заједнички разговарају о изазовима које су током реализације пројеката имали, постигнутим успесима, наученим лекцијама и унапређењу родне равноправности. Представници и представнице мреже Зелена столица су такође учествовали на овом семинару.

Први дан

Првог дана смо се сви бавили презентацијом резултата пројеката који су добили подршку. Ми из мреже Зелена столица смо се похвалили успесима које смо постигли, а пре свега већом видљивошћу пројектних активности. Мрежа Зелена столица је у оквиру овог пропјекта, који је трајао 5 месеци, урадила много добрих ствари. Основан је волонтерски сервис мреже и одржана велика волонтерска акција “Пријатељи Обедске баре”. Затим је чланицама мреже понуђен и образовни сервис као платформа за размену знања и искуства. Издато је 13 Зелених билтена који су били прочитани преко 5000 пута. Одржан је семинар Уродњавање и заштита животне средине који је окупио представнике и представнице општина и градова. И на крају одржан је годишњи састанак мреже.

Мапирање активности

Да бисмо видели колико је активности урађено и како су мреже премрежиле Србију добили смо задатак да наше активности поделимо у три категорије: рад са циљним групама, рад на јавном заговарању, активности унутар самих мрежа. Када смо то урадили требало је да напишемо на папирићима различитих боја у којим градовима је све то рађено. На крају смо на мапу Србије залепили папириће са исписаним активностима тако да је та лепа и шарена слика о активностима у великом броју општина остала као доказ великог рада и труда који је током последњих 6 месеци уложен.

Евалуација

Током ЕКО-СИСТЕМ програма подршке смо се доста бавили праћењем и оцењивањем активности. Читав систем спровођења пројектата је постављен са идејом да се мери и прати резултат сваке активности. Много смо као мрежа научили и подигли своје капацитете спроводећи ЕКО-СИСТЕМ пројекте кроз два циклуса.

Родна равноправност

Другог дана смо се бавили родном равноправношћу и заштитом животне средине. Прво су све мреже презентовале њихове родне компоненте пројеката. Веома широка лепеза активности је реализована од семинара, кампања, истраживања, заговарања, публиковања … Мрежа Зелена столица је истакла неколико својих важних активности. Увођење рубрике о родној равноправности у Зелени билтен која ће помоћи промоцији ове теме и садржаја и активности који се дешавају у будућности. Семинар Уродњавање и заштита животне средине којим се разговарало о политикама и њиховој примени на локалном нивоу. Трећи сегмент је било креирање садржаја који је публикован на блогу Зеленидијалог.

ЕКО-СИСТЕМ програм

ЕКО-СИСТЕМ програм оснаживања представља главну компоненту пројекта ЕКО-СИСТЕМ: Подршка реформама у заштити животне средине који спроводе МИС уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу (СИДА). Пројекат је почео у јануару 2020. године и траје три године.